top of page

SCURT ISTORIC



Biserica Ortodoxa Ticvaniu Mic



 

 

       Biserica Ortodoxa din satul Ticvaniu mic a fost construita intre anii 1774-1776 de mesterul Neda Mangea in locul alteia de lemn cumparata in anul 1745 de la credinciosii din Bradisorul de Jos si daruita credinciosilor din satul Jitin in anul 1792. Cu toate acestea exista doua argumente in favoarea ipotezei ca inainte de anul 1745 in Ticvaniu Mic exista o alta biserica cu mult mai veche si anume faptul ca satul este pomenit cu cateva sute de ani inainte si faptul ca in biserica exista un antimis datat 1733 provenit probabil de la vechea biserica.
         Biserica monument istoric din satul Ticvaniu Mic este construita in stil baroc avand plan dreptunghiular - 20,60 m lungime si 8,00 latime – impartit in altar semicircular de zid, naos si pronaos. Acoperisul este in doua ape acoperit cu tabla zincata, iar zidurile bisericii sunt din piatra si caramida, avand o caracteristica proprie, diferita de alte biserici de pe Valea Carasului si anume, contraforti pe exterior usor inclinati. Se spune ca in biserica exista un pergament in slavona scris cu cerneala care specifica ca biserica a fost sfintita de episcopul Caransebesului si Varsetului, Vikentie Popovici (1774-1786) in anul 1779.
          Intre anii 1912-1913 biserica a fost pictata in ulei de pictorul Mihai Spineanu din Bocsa, iar in anul 1937 pictura a fost restaurata de pictorul I. Liuba, ca in anul  2001 sa necesite o noua restaurare datorata pictorului Igor Isac aceasta  din urma fiind sfintita de episcopul Caransebesului de atunci, PS Laurentiu Streza. In legatura cu pictura se pare ca biserica a fost pictata cu mult inainte de anul 1912 iar fresca cu Sfanta Treime, diferita stilistic de restul picturii, ar face parte din vechea pictura. Aceasta ipoteza este veromisimila, insa pe  peretii balconului unde adapostea odinioara corul, exista cateva icoane cu sfinti si o alta cu Judecata de Apoi in care numele acestora sunt scrise cu caractere chirilice fiind totodata diferite stilistic de restul bisericii, acesta fiind un puternic argument ca biserica a fost pictata inainte de anul 1860.
            Biserica a suferit mai multe reparatii, forma initiala ramanand insa aceasi. Astfel in anul 1864 s-au facut reparatii capitale, cu aceasta ocazie incadrandu-se in pereti stalpii imensi de piatra lucru consemnat pe unul dintre stalpi: ˝La 12 Maiu anu 1864 sau ridicat stalpii˝. Alte reparatii s-au efectuat in anii 1938, 1968 si 2001, iar mai recent, in anul 2010, cand a fost pusa incalzirea centrala.
Nu trebuie uitat faptul ca usile imparatesti au fost executate in anul 1937 de sculptorul I. Bilidiu, prin purtarea de grija a unui vrednic slujitor al Bisericii noastre, parintele Romulus Suciu.

bottom of page